A járművezetéstől való eltiltás

A járművezetéstől eltiltás Btk.

 1. § (1) A járművezetéstől azt lehet eltiltani, aki
  a) az engedélyhez kötött járművezetés szabályainak megszegésével követi el a bűncselekményt, vagy
  b) bűncselekmények elkövetéséhez járművet használ.
  (2) A járművezetéstől el kell tiltani azt, aki járművezetés ittas állapotban vagy járművezetés bódult állapotban bűncselekményt követ el. Különös méltánylást érdemlő esetben a járművezetéstől eltiltás kötelező alkalmazása mellőzhető.
  (3) A járművezetéstől eltiltás meghatározott fajtájú (légi, vasúti, vízi vagy közúti) és kategóriájú járműre is vonatkozhat.
 2. § (1) A járművezetéstől eltiltás határozott ideig tart, vagy végleges hatályú.
  (3) A határozott ideig tartó eltiltás legrövidebb tartama egy hónap, leghosszabb tartama tíz év. A járművezetéstől eltiltást hónapokban vagy években, illetve években és hónapokban kell meghatározni. Az anyagi káros és „könnyű” sérüléssel járó balesetek esetén szabálysértési (rendőr) hatóság jár el. Ilyenkor rendőrség hozza meg az elsőfokú határozatot, de ezen eljárások is gyakran a bíróságon „végződnek”, a legkedvezőbb döntés eléréséhez. Bár ezen esetek (anyagi kár, vagy könnyű sérülés) enyhébb megítélésűnek számíthatnának, azonban a gyakorlati tapasztalat az, hogy szinte minden esetben a rendőrség járművezetéstől történő eltiltást alkalmaz azzal szemben, akinek a baleset miatti felelősségét megállapítja.

  Emiatt is hasznos, ha a balesettel érintettnek minél hamarabb van lehetősége közlekedési balesetek vizsgálatában jártas ügyvéddel konzultálni, mivel baleseti ügyekben tapasztalt ügyvédnek ekkor van a legjobb lehetősége kihozni az ügyből a maximumot. Természetesen később is segíthet egy közúti balesetekre szakosodott ügyvéd a jogerős határozat megszületésig, de az ügy előre haladtával feladata egyre nehezebbé válhat. Amennyiben a balesetben legalább egy személy 8 napon túl gyógyuló sérülést szenved, akkor büntetőeljárás keretében vizsgálja a rendőrhatóság a balesetet. A baleset felelősével szemben vádat az ügyészség emel, és így a döntést (felelősség megállapítása, büntetés kiszabása) a bíróság hozza meg. Mind a szabálysértési és büntetőeljárásban sokszor az a legnagyobb tét az Ügyfél szempontjából, hogy „megmaradhat-e a vezetési jogosultsága” (vezetői engedélye), és ha eltiltják mennyi időtartamra, vagy mely kategóriára vagy általánosan minden kategóriára.

  Szabálysértési eljárásban szinte „kötelező” jelleggel alkalmazza a rendőrség az eltiltást, mely 1-12 hónapig terjedhet, de általában 3-7 hónapos eltiltást alkalmaznak, de előfordul 12 hónapos eltiltás is. Büntetőeljárás keretében baleset (8 napon túl gyógyuló sérülés esete), miatt indult eljárásoknál a gépjárművezetéstől történő eltiltás mértéke általában hosszabb, mint a szabálysértési eljárásban, akár években is mérhető. Ittas vezetés vagy járművezetés bódult állapotban (bódult vezetés) eseteinél gyakorlatilag kötelező a járművezetéstől történő eltiltás, de itt sem lényegtelen, hogy mennyi időtartamra vagy milyen kategóriára vonatkozik az eltiltás. Így a „hamar visszaszerezzük a jogosítványt” hangzatos kifejezések a legtöbb esetben nem korrekt ígéret. Viszont egy kellő (közlekedési) szakértelemmel rendelkező ügyvéd valóban sokat tud tenni az Ügyfél érdekében.

  Az esélyek akkor a legkedvezőbbek, ha mihamarabb valóban közlekedési (nem csak a nevében az) tapasztalattal bíró ügyvédet választanak.